
Investigació
Projectes
Centro Balear de Biodiversidad
Projectes del CBB
-
2024-2025
Genoma de Naufraga balearica, planta endèmica i monoespecífica de Mallorca – GENBAL
El projecte té com a finalitat científica publicar el genoma de referència d’alta qualitat, a nivell cromosòmic, de la planta monoespecífica i endèmica de Mallorca Naufraga balearica (Constance & Canno, 1967)
IP: Enrique Arboleda (UIB)
Font de finançament: Institut d’Estudis Catalans, Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project
-
2024-2025
Exploring evolutionary constraints of coding and repetitive DNA in Pimelia beetles across 5.33 million years (EDIBLE: Evolution Dna In BeetLEs)
The project focuses on producing high-quality reference genomes of four endemic species: Pimelia cribra (Mallorca and Menorca), P. elevata (Eivissa and Formentera), P. interjecta (Catalunya), and P. modesta (País Valencià). The study aims to explore the evolution of both coding and non-coding sequences, with a focus on satDNA and transposable elements, providing a unique model for studying genome organization in the absence of strong selective pressures.
IP: Joan Pons (IMEDEA-CSIC)
Fuente de financiación: Institut d’Estudis Catalans, Catalan Biogenome Project.
-
2024-2025
MALACOME: Two Obscure Mollusc Genomes for Unravelling Unknown Evolutionary Pathways and Key Biological Processes
El projecte té com a finalitat científica publicar el genoma de referència d’alta qualitat, a nivell cromosòmic, de dues espècies marines clau, els gasteròpodes Heliacus fallaciosus (Tiberi, 1872) i Pontohedyle milaschewitchii (Kowalevsky, 1901).
IP: Juan Moles Sánchez (UB) i Maria Capa (UIB)
Font de finançament: Institut d’Estudis Catalans, Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project
-
2024-2025
Identificació d’anèl·lids a les Illes Balears per a la conservació i monitoratge ambiental (PROANÉLIDOS)
El projecte pretén generar coneixement bàsic, un catàleg actualitzat de les espècies citades a les Balears, una col·lecció de referència amb individus identificats i la seva caracterització marcadors moleculars. Es preveu trobar i resoldre complexos d’espècies críptiques, alòctones, nous registres i espècies que resultin noves per a la ciència. Finalment, l’anàlisi de l’estructura de les comunitats d’anèl·lids permetrà determinar l’estat de conservació i la qualitat ambiental dels hàbitats estudiats, i confeccionar una proposta de monitoratge de la salut ambiental dels ecosistemes bentònics de les Illes Balears.
IP: Enrique Arboleda (UIB)
Font de finançament: Govern de les Illes Balears
-
2024-2025
Diversitat genètica i connectivitat entre poblacions d’invertebrats marins protegits de la mar Balear (ConnectAMBgen)
Aquest projecte té com a objectiu l’estudi genètic de les poblacions de tres espècies protegides i emblemàtiques d’invertebrats marins de la Mediterrània occidental: el mol·lusc Dendropoma lebeche (espècie amb desenvolupament directe, sense larva planctònica), el corall solitari infralitoral Balanophylia europaea i l’anemona Calliactis parasitica (les dues darreres, amb larves plantòniques i capacitat més gran de dispersió i connectivitat entre poblacions). S’utilitzaran tècniques de genotipatge per seqüenciació (ddRAD-seq) per avaluar l’estructura i el flux gènic de les poblacions. Es pretén: (1) avaluar l’abundància i distribució d’aquestes espècies a la mar Balear; (2) estimar la mida efectiva, l’estructura i la connectivitat de les poblacions, així com la capacitat de dispersió i esdeveniments demogràfics de les tres espècies; (3) comparar els patrons de distribució i d’estructura poblacional entre AMP i localitats de fora d’aquestes.
IP: Marta Bassitta Sánchez (UIB)
Font de finançament: Govern de les Illes Balears