
Investigació
Projectes
Centro Balear de Biodiversidad
Projectes del CBB
-
2024
High-resolution Climate Change Maps for the Balearic Islands with Expected Multidisciplinary Applications
L’objectiu del projecte, coordinat amb grups de recerca en ecologia, hidrogeologia, botànica i física, és generar mapes de canvi climàtic d’alta resolució per a diverses aplicacions multidisciplinàries. La informació generada per aquesta iniciativa estarà disponible públicament i serà útil per a múltiples altres aplicacions, incloent-hi l’avaluació d’impactes potencials en sectors com les energies renovables, el clima urbà, el turisme i l’agricultura, àrees en les quals els grups de recerca implicats tenen àmplia experiència. A més, els resultats generats contribuiran al desenvolupament d’estratègies eficaces necessàries per conservar la biodiversitat i preservar les funcions dels ecosistemes.
IP: Maria Capa (UIB)
Font de finançament: Barcelona Supercomputing Center (Centre Nacional de Supercomputació / Xarxa Espanyola de Supercomputació)
-
2022-2024
Bioremediació marina basada en esculls artificials (REefVOLUTION)
REefVOLUTION és un projecte inter- i multidisciplinari i holístic que compta amb la participació d’ecòlegs marins, bioquímics, geògrafs, botànics i químics analítics. Té com a objectiu bioremediar fons marins costaners de les Illes Balears afectats per la descàrrega contínua d’aigües tractades/regenerades mitjançant la combinació de: 1) esculls artificials basats en la innovadora tecnologia Biorock amb organismes bentònics filtradors o suspensívors i 2) el desenvolupament de nous mètodes analítics de cribratge basats en cromatografia i espectrometria de masses d’alta resolució. Pretén identificar i quantificar contaminants orgànics emergents no regulats, provinents de les aigües tractades d’emissaris marins, i aconseguir restaurar la fauna i flora autòctona en zones costaneres degradades per l’impacte de composts químics orgànics.
IP: Manuel Miró (UIB)
Font de finançament: Ministeri de Ciència i Innovació
-
2022-2023
Anàlisi de la vulnerabilitat d’invertebrats marins protegits de les Illes Balears a través d’anàlisis genètiques de les seves poblacions
Aquesta acció puntual té com a objecte posar a punt la metodologia per fer l’estudi genètic de les poblacions d’una selecció d’espècies d’invertebrats marins protegits de les Illes Balears. Es pretén avaluar la connectivitat entre les poblacions i, per tant, el grau de vulnerabilitat o resiliència enfront de possibles canvis ambientals. Es preveu com un estudi pilot per comprovar el grau de resolució dels resultats en les àrees marines protegides de la mar Balear per tal de sol·licitar, en un futur pròxim, un projecte d’investigació de més envergadura. Els resultats podrien ser rellevants en l’elaboració d’estratègies de conservació i de gestió d’espècies i de planificació d’espais naturals protegits.
IP: Maria Capa (UIB)
Font de finançament: Govern de les Illes Balears
-
2022-2023
Catàleg d’organismes eucariotes de les Illes Balears
El projecte té com a objectiu fer un catàleg exhaustiu d’espècies eucariotes citades a les Illes Balears a partir de bases de dades parcials, literatura científica actualitzada i opinió d’experts. Aquest catàleg de la biodiversitat balear és una eina indispensable per entendre, manejar, gestionar i conservar els recursos naturals de la regió, els processos ecològics en els quals participen, i els serveis ecosistèmics que aquests organismes i els ecosistemes en els quals es troben proporcionen a la societat.
IP: Javier Gulías (UIB)
Font de finançament: Govern de les Illes Balears